bloggen er flyttet til URBEX.ABANDON.DK / The blog has moved to URBEX.ABANDON.DK

Sider

Carlsberg i Valby

Carlsberg er grundlagt i 1847 af J. C. Jacobsen.

Fra udlandet fik J.C.Jacobsen åbnet øjnene for bayersk øl, der er noget anderledes end den hvidtølstype, som danskerne drak indtil midten af 1800-tallet. I Valby, der dengang lå uden for København, opførte han i 1847 bryggeriet Carlsberg, navngivet efter hans søn Carl og bryggeriets geografiske beliggenhed, en bakke. Bryggeriet skulle levere til de københavnske borgere, men pladsen indenfor byens volde var blevet så trang og miljøet så dårligt, at Jacobsen søgte kongens tilladelse til at placere bryggeriet i Valby, hvor den nye jernbane fra København til Roskilde ganske praktisk også gik igennem.

Carlsberg fik hurtigt succes, og i 1868 eksporterede bryggeriet sin første tønde øl. Øllets kvalitet var af stor vigtighed for J. C. Jacobsen, og han oprettede derfor det velansete Carlsberg Laboratorium i 1875. Med forskeren Emil Christian Hansen i spidsen kom laboratoriet til at spille en stor rolle i tidens stræben efter at forstå øllets kemi. I 1883 lykkedes det ham nemlig at rendyrke den ølgær, man brugte, og dermed kunne den ødelæggende ølsyge undgås. Gærtypen blev navngivet Saccharomyces Carlsbergensis og metoden blev frit skænket til andre bryggerier, og i dag er det stadig Carlsbergensis-typen, der bruges til pilsnerbrygning verden over.

Gamle og Ny Carlsberg
J.C. Jacobsens søn, Carl Jacobsen, kom også ind i bryggeribranchen, og i 1871 fik han lov til at leje faderens nybyggede Anneksbryggeriet som også lå på grunden i Valby. Far og søn var dog ikke enige på spørgsmålet om øllets kvalitet. Her mente far J.C. at man ikke måtte slække på øllets lagringstid, mens Carl netop ville gøre dette for at imødegå den store efterspørgsel. I 1880 opsagde J.C. så sønnens lejeaftale og kunne dermed udvide sin egen produktion betydeligt. Carl, der allerede var blevet velhavende, opførte i stedet bryggeriet Ny Carlsberg ved siden af de to andre. Forholdet mellem Carl og J.C. var ikke altid godt, og de to Carlsberg-bryggerier blev først slået sammen 19 år efter faderens død (1906).

Væksten gennem 1900-tallet
De første af Carlsbergs tanke flyttes på blokvogne fra Valby til Sydhavnen, så de kan sejles til Fredericia. Carlsberg gik efterhånden til at være landsdækkende, og specielt i årtierne efter 2. verdenskrig begyndte bryggeriet at etablere produktion i udlandet. I 1964 overtog Carlsberg det nordsjællandske bryggeri Wiibroe, men lod det foreløbigt have sin egen ølproduktion. Carlsberg købte De forenede Bryggerier (Tuborg) i 1970 og fortsatte en overgang med dettes navn. I 1988 købte man det mindre vesttyske Hannen-Brauerei, og i 1992 indgik Carlsberg en fusion med britiske Tetley. I 2000 overtog Carlsberg det store schweiziske bryggeri Feldschlösschen.

I 2000 lagde Carlsberg og norske Orkla deres bryggeriaktiviteter i selskabet Carlsberg Breweries A/S med en ejerandel på henholdsvis 60 og 40 procent. Ejerstrukturen fungerede dog ikke optimalt og efter et overtagelsesforsøg fra Orkla, købte Carlsberg i 2004 selskabet fri igen for 14,8 mia. kr., ligesom man forøgede gælden yderligere ved at overtage tyske Holsten Brauerei, hvilket gav en solid position på det nordtyske marked.

Carlsberg brygger bortset fra Husbryggeriet Jacobsen fra 2008 ikke længere øl på den historiske grund i Valby da man har besluttet at samle den danske produktion i Fredericia.

Alle de historiske bygninger er jo et mekka for en urban explorer og gennem voresby.com har jeg været på mange spændende ture. Håber på endnu flere ;-)


Flere billeder
http://www.abandon.dk/carlsberg/
http://www.abandon.dk/carlsbergrundvisning/

Ingen kommentarer: