bloggen er flyttet til URBEX.ABANDON.DK / The blog has moved to URBEX.ABANDON.DK

Sider

Knabstrup Teglværk og Keramikfabrik

Knapstrup Teglværk er en af de tidligste indistrier i Vestsjælland. Værket blev anlagt i 1856 i forbindelse med herregården Knapstrup, der ligger lidt nord for.



I området omkring herregården findes nogle af Danmarks bedste lerforekomster, og med teglværket blev produktionen sat i system. Værket fremstillede tagsten af rødler og mursten af blåler.

Teglværket blev i 1897 solgt til bestyreren, Hans Henrik Schou, som omdannede det til aktieselskab. I 1907 udvidede man med en keramikfabrik, som i starten producerede urtepotter og fra 1915 også husholdningsartikler.

I fabrikkens bedste år var antallet af ansatte over 300, men i 1970'erne fik virksomheden økonomiske problemer. Teglværket blev udskilt som selvstændig virksomhed og stoppede produktionen af mursten i 1980. Kunstneren Bjørn Wiinblad overtog i 1977 keramikfabrikken, som indtil lukningen i 1988 hovedsagelig fremstillede hans design.

Teglværket bestod tidligere af en lang række bygninger, som var opført løbende siden grundlæggelsen i 1856. Byggematerialerne var værkets egne teglsten. Nogle af de tilbageværende produktionsbygninger anvendes nu til kunstudstillinger om sommeren. Teglværkets ringovn er delvis nedrevet, men dens karakteristiske konturer kan stadig ses.

I det omgivende landskab vidner lergrave og tipvognsspor om den nedlagte teglværksproduktion.

Gennem en længere periode på 2-3 år kom jeg jærnligt på stedet for at tage billeder. Elskede de meget varierede lokaler, som gik fra de flotte hvide udstillingslokaler til det helt forfaldne loft.

Billeder fra teglværket



Modelbilleder fra teglværket



Flere billeder
http://www.abandon.dk/knapstrup%5Fteglvaerk/

1 kommentar:

Unknown sagde ...

Spændende link der virkelig går i dybden.

http://knabstrup-specialisten.com