bloggen er flyttet til URBEX.ABANDON.DK / The blog has moved to URBEX.ABANDON.DK

Sider

KTAS - Telefonhuset i Nørregade

KTAS, opr. Kjøbenhavns Telefon Aktieselskab, grundlagt 1882, var et af verdens ældste teleselskaber. Selskabet dækkede oprindeligt kun Sjælland, men fra 1946 også Bornholm og fra 1948 tillige Lolland og Falster. Selskabets hovedsæde var siden 1910 Telefonhuset i Nørregade, København.

I 1992 indgik KTAS sammen med Jydsk Telefon, Fyns Telefon og Tele Sønderjylland i det delvist statsligt ejede Tele Danmark A/S, der senere blev helt privatiseret og skiftede navn til det nuværende TDC.

TDC lukkede 1. september 2008 det 12.000 kvadratmeter store, historiske hovedsæde i Nørregade midt i København.

99 år blev det til i bygningen, som blev opført på Nørregade 21 i 1909 til det daværende KTAS kun et år efter at den første abonnentcentral med 22 abonnenter - fortrinsvis erhvervskunder - blev åbnet i København 15. januar 1881. Det skete igen blot seks år, efter at Alexander Graham Bell opfandt telefonen.

Næsten 100 års telehistorie

Her i Telefonhuset, som det er blevet kaldt, har næsten 100 års dansk telehistorie udspillet sig, siden den første abonnent kom til. KTAS var i en periode en af de største kvindearbejdspladser i Danmark, og telefonistinderne - som de hed - måtte kæmpe for retten til at gifte sig.
KTAS skiftede i 1990 navn og blev landsdækkende. Folketinget vedtog nemlig loven, som 14. november etablerede Tele Danmark som landsdækkende teleselskab ved sammenlægningen af de regionale telefonselskaber KTAS, Jydsk Telefon, Fyns kommunale Telefonselskab (FKT) og Tele Sønderjylland. Finansministeriets departementschef Hans Würtzen blev direktør.
Chefskifte og salg af bygninger

6. juli sidste 2007 sælger TDC 1.586 faste ejendomme i Danmark til ATP og PFA og tilbageleaser 224 af dem. I alt 480.000 kvadratmeter skifter hænder, dog ikke TDCs hovedkontor i Nørregade, som er ejet af KTAS' pensionskasse. TDC vælger dog at flytte til det hidtidige hovedsæde for fastnetforretningen på Teglholmen i Københavns sydhavn.


Besøgte stedet med Zapped. For pokker det er stort. Følte jeg var med i DOOM, da vi piskede rundt nede i kældrene. Fik ikke taget så mange billeder, men kan være det bliver til en tur mere ;-)

Lidt billeder
http://www.abandon.dk/ktas_noerregade/

Ingen kommentarer: